Tehtäväpaketti – opettajan ohje tehtävien antamiseen digikirjassa

  • Päivitetty

Tehtävien antaminen tapahtuu Editan digikirjoissa Tehtäväpaketti-toiminnolla. Voit käyttää sitä muun muassa

  • tunnilla tehtävien tuntitehtävien antamiseen
  • kotitehtävien tai läksyjen antamiseen
  • pitkien työlistojen, esim. kurssi- tai viikkotehtävien merkitsemiseen
  • lisätehtäväpakettien tekemiseen
  • eriyttävien tehtäväpakettien antamiseen.

Tehtäväpaketti-toiminto tulee Editan digikirjoihin kevään 2024 aikana vaiheittain. Elokuusta 2024 alkaen työkalu on käytössä kaikissa lukion digikirjoissa, useimmissa ammatillisissa digikirjoissa sekä seuraavissa yläkoulun sarjoissa: Luode, Lumous, Säde, Memo Historia, Memo Yhteiskuntaoppi, Mosaiikki, Valmentaja, Syke ja Satakieli.

 

Tehtäväpaketin luominen

Luo uusi tehtäväpaketti

opettaja-uusi-tehtavapaketti.gif

Siirryt luomaan uuden tehtäväpaketin helpoiten klikkaamalla yläpalkissa olevan tehtäväpakettien kuvakkeen ”Uusi tehtäväpaketti” -painiketta. Painikkeesta aukeaa tehtäväpaketin luomisikkuna.

 

Tehtävien selaaminen ja valitseminen tehtäväpakettiin

Tehtäväpaketin luomisessa on kaksi vaihetta: tehtävien valitseminen ja opiskelijoiden valitseminen. Oletuksena uuden tehtäväpaketin luominen alkaa tehtävien valitsemisesta. Halutessasi pääset kuitenkin siirtymään yläpalkista suoraan opiskelijoiden valitsemiseen: näin voit esimerkiksi luoda tietyn ryhmän tehtäville pohjan, jota voit jatkossa kopioida aina uuden tehtäväpaketin perustaksi – näin vältyt valitsemasta opiskelijoita joka kerta uudelleen. 

 

opettaja-selaa-tehtavia.gif

Tehtävien valitsemisikkunassa on kolme palstaa. Vasemmassa palstassa näet digikirjan sisällysluettelon, keskimmäiseen palstaan tulee näkyviin valitun sisällön sisältämät tehtävät ja oikeanpuoleisessa palstassa voit esikatsella tehtäviä.

 

opettaja-lisaa-tehtavia.gif

Kun olet ensin valinnut sisällysluettelosta luvun tai kappaleen, keskimmäiseen palstaan suodattuu näkyviin kaikki valitun sisällön sisältämät tehtävät. Voit esikatsella tehtäviä klikkaamalla tehtävän nimeä. Lisää haluamasi tehtävät tehtäväpakettiin klikkaamalla tehtävän plus-painiketta.

 

Voit tarkastella tehtäväpaketin sisältämiä tehtäviä yläpalkin oikean reunan ”valitut tehtävät” -painikkeen avulla. Tehtävät näkyvät opiskelijalle tehtäväpaketissa siinä järjestyksessä, jossa ne esiintyvät digikirjassakin. Sinulle tehtävät listautuvat siinä järjestyksessä, jossa lisäät ne tehtäväpakettiin.

 

opettaja-poista-tehtavia.gif

Tehtävien poistaminen tapahtuu miinus-merkistä. Voit poistaa tehtäviä keskimmäisestä palstasta tai klikkaamalla tehtäväpaketin sisältämät tehtävät auki ja poistamalla tehtävät sieltä. 

 

Kun olet valinnut tehtävät ja haluat siirtyä valitsemaan opiskelijoita, paina ”Seuraava”. 

 

Opiskelijoiden valitseminen

Voit valita opiskelijoita Valitse opiskelijat -välilehdellä.

Voit valita koko ryhmän painamalla pyöreää valintanappia. 

Mikäli haluat valita ryhmästä yksittäisiä opiskelijoita, klikkaa ryhmän nimeä ja valitse yksittäiset opiskelijat listasta. 

 

Lisäohjeiden antaminen ja määräajan asettaminen

Tehtäväpaketin nimeäminen

opettaja-lisaohjeet.gif

Oletuksena tehtäväpaketin nimi on muotoa ”Tehtäväpaketti [luontihetken päivämäärä]”. Voit vaihtaa nimen klikkaamalla Tehtäväpaketin nimi -tekstikenttää ja kirjoittamalla siihen haluamasi nimen. Tehtäväpaketilla on oltava nimi: ilman nimeä paketin tallentaminen ei onnistu. 

 

Määräajan asettaminen

Valitse opiskelijat -välilehdellä voit asettaa halutessasi tehtäväpaketille määräpäivän ja -kellonajan. Määräaika näkyy opiskelijoille tehtäväpakettia tarkastellessa. Määräpäivän asettaminen ei kuitenkaan lukitse tehtäviä opiskelijoilta määräajan umpeuduttua, eli he voivat tehdä tehtävät ja palauttaa tehtäväpaketin myös määräajan umpeutumisen jälkeen. 

 

Lisäohjeiden antaminen

Mikäli haluat antaa tehtäväpaketin yhteydessä lisäohjeita opiskelijoille, lisäohjeille on oma kenttänsä Valitse opiskelijat -välilehdellä määräajan yhteydessä. Ohjeet näkyvät opiskelijoille tehtäväpakettia tarkastellessa.

 

Tallentaminen ja julkaiseminen

Tehtäväpaketin tallentaminen

Voit missä vaiheessa tehtäväpaketin luomista tahansa tallentaa paketin painamalla ”Tallenna”-painiketta. Tallentaminen ei julkaise tehtäviä opiskelijoille, vaan tehtäväpaketti tallentuu sinulle luonnoksena.

 

Tehtäväpaketin julkaiseminen

opettaja-julkaise.gif

Jotta voit julkaista tehtäväpaketin, tehtäväpaketilla tulee olla nimi, sen pitää sisältää vähintään yksi tehtävä ja yksi opiskelija.

Kun olet valmis julkaisemaan tehtäväpaketin, paina Valitse opiskelijat -välilehdeltä ”Julkaise”. Tehtäväpaketti ilmestyy välittömästi opiskelijoiden näkymään ja he saavat asiasta ilmoituksen yläpalkissa olevan tehtäväpakettien kuvakkeen yhteydessä.

Huomaathan, että kerran julkaistua tehtäväpakettia ei voi enää palauttaa luonnokseksi, mutta tehtäväpaketin voi poistaa opiskelijoilta arkistoimalla sen. Voit myös ottaa tehtäväpaketista kopion pohjaksi uudelle tehtäväpaketille. 

 

Tehtäväpakettien uudelleenkäyttö

Tehtäväpaketin kopioiminen luonnokseksi

opettaja-kopioi.gif

Mikäli haluat käyttää jo olemassa olevaa tehtäväpakettia pohjana uudelle, voit kopioida vanhan tehtäväpaketin. Tällöin kaikki tehtäväpaketin sisältö määräpäivää lukuun ottamatta kopioituu uuteen tehtäväpakettiin. Kopioitu tehtäväpaketti on oletuksena luonnos, joten voit muokata sitä haluamallasi tavalla.

Kopioiminen tapahtuu analytiikan Kaikki tehtäväpaketit -välilehdellä tehtäväpaketin kolmen pisteen takaa avautuvasta valikosta. 

 

Tehtäväpaketin muokkaaminen opettaja-muokkaa-tehtavapakettia.png

Voit muokata Luonnos-tilassa olevaa tehtäväpakettia painamalla kynäsymbolilla merkittyä ”Muokkaa”-kuvaketta. 


Tehtäväpakettien hallinnointi

Tehtäväpaketteja hallinnoidaan digikirjojen analytiikassa Kaikki tehtäväpaketit -välilehdellä.

Tehtäväpaketin arkistoiminen

Tehtäväpaketin julkaisemista ei voi perua, mutta jo julkaistun paketin voi arkistoida. Arkistoitu tehtäväpaketti poistuu opiskelijoilta, mutta opettajalle se jää näkyviin ”Arkistoitu”-tilassa. Arkistoidusta tehtäväpaketista voi ottaa kopion (kopiosta tulee tällöin luonnos), joten voit opettajana käyttää arkistoituja tehtäväpaketteja pohjina uusille. 

Arkistointi löytyy analytiikan Kaikki tehtäväpaketit -välilehden listanäkymästä tehtäväpaketin kohdalta kolmen pisteen takaa avautuvasta valikosta. 

 

Tehtäväpaketin poistaminen

Arkistoidun tehtäväpaketin voi poistaa, jolloin se katoaa myös opettajalta. Poistaminen tapahtuu kolmen pisteen takaa avautuvasta valikosta klikkaamalla ”Poista”. Poistamista ei voi perua.

 

Tehtäväpakettien järjestäminen

Voit järjestää tehtäväpaketteja halutessasi tehtäväpaketin nimen, luomisajan, palautusten tilan, vastaanottajien nimien, määräajan tai tilan mukaan.

 

Edistymisen seuranta ja arviointi

Voit seurata opiskelijoiden edistymistä tehtäväpakettien tehtävissä analytiikan Kaikki tehtäväpaketit -välilehdellä.

 

opettaja-tarkastele-opiskelijoita.gif

Klikkaa tehtäväpaketti auki nähdäksesi tehtävät, jotka tehtäväpaketti sisältää. Tehtävää klikkaamalla näet opiskelijat ja heidän palautustensa tilan. Voit arvioida tehtäviä klikkaamalla opiskelijan nimeä. 

 

Palautusten tarkastelu

opettaja-palautukset

Kun opiskelija merkitsee tehtäväpaketin palautetuksi, näet opettajana analytiikassa Kaikki tehtäväpaketit -välilehdellä, kuinka moni opiskelijoista on merkinnyt paketin palautetuksi (kuvassa sininen viiva). Opettajana näet opiskelijoiden edistymisen tehtävissä – olivatpa he palauttaneet tehtäväpaketin tai eivät. Et kuitenkaan näe, ketkä opiskelijat ovat merkinneet tehtäväpaketin palautetuksi; palauttaminen onkin tällä hetkellä ensisijaisesti opiskelijan keino hallita omaa näkymäänsä ja pysyä kartalla siitä, mitkä tehtäväpaketit hän on tehnyt ja mitkä ei.

 

opiskelija-tehtavien-status

Klikkaamalla tehtävän kohdalta oikealta väkäsestä saat näkyviin listan siitä, miten opiskelijat ovat edenneet tehtävissä tehtäväkohtaisesti. Listassa näkyy opiskelijan nimi sekä tieto siitä, onko tehtävä tehty vai ei. Mikäli tehtävä on automaattisesti pisteytettävä tai olet jo arvioinut tehtävän, näet, kuinka paljon pisteitä opiskelija on saanut tehtävästä.

 

Tehtävien arviointi

Voit klikata opiskelijan nimeä nähdäksesi opiskelijan vastauksen tehtävään. Arviointi ja tehtävien kommentointi tapahtuu samaan tapaan kuin digikirjojen analytiikassa muuallakin. 

Lue lisää analytiikasta

Lue lisää kommentointityökalun käytöstä 

 

 

Tehtäväpaketti opiskelijan näkökulmasta

opiskelijan-nakokulma

Kun olet julkaissut tehtäväpaketin, opiskelija saa oman digikirjansa yläpalkkiin siitä ilmoituksen. Ilmoitus on näkyvissä siihen asti, kun opiskelija merkitsee tehtäväpaketin palautetuksi. Klikkaamalla Tehtäväpaketti-kuvaketta opiskelijalle avautuu sivupalkki, jossa hän näkee kaikki hänelle annetut tehtäväpaketit kronologisessa järjestyksessä niin, että palauttamattomat tehtäväpaketit ovat aina ensimmäisenä. 

 

opiskelijan-tehtavalista

Kun opiskelija avaa tehtäväpaketin, hän näkee listan tehtävistä, jotka olet tehtäväpakettiin merkinnyt. Listan tehtävät ovat linkkejä, joten opiskelija voi niitä klikkaamalla siirtyä suoraan digikirjassa tekemään kyseisiä tehtäviä.

 

Opiskelija voi merkitä tehtävät palautetuksi milloin tahansa, eikä palauttaminen vaikuta tehtävien tekemiseen – opiskelija voi siis palauttaa paketin keskeneräisenä tai hän voi halutessaan jatkaa tehtävien tekemistä palauttamisen jälkeenkin. Palauttaminen on tällä hetkellä ensisijaisesti keino opiskelijalle itselleen pysyä kartalla siitä, mitkä tehtäväpaketit hän on mielestään tehnyt ja mitkä ei.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?

0/0 koki tästä olevan apua