Digikirjojen perustoiminnot opiskelijalle

 • Päivitetty

Digikirjan pääosiot

Digikirjassa on kolme eri pääosiota. Alueet ovat:

 1. Sisällysluettelo (vasen sivupalkki)
 2. Sisältönäkymä (keskellä)
 3. Työkaluvalikko (ylhäällä oikealla)

digikirja-yleisnakyma.png

Digikirjan yleisnäkymä. Voit klikata kuvan suuremmaksi.

 

Sisällysluettelo ja navigoiminen digikirjassa

Vasemman sivupalkin sisällysluettelo toimii ensisijaisena välineenä digikirjassa navigoimisessa. Voit nuolista klikkaamalla sisällysluetteloa tutkia ilman, että sisältönäkymässä oleva sivu vaihtuu. Sisällysluettelon otsikoita klikkaamalla voit siirtyä uudelle sisältösivulle. Sisältösivulta seuraavalle voit edetä myös nuolinäppäimin.

 • digikirjassa-navigointi-lyhennetty.gif
  Digikirjassa navigointi. Voit klikata videon suuremmaksi.

 • sijaintini-digikirjassa.png
  Sijaintisi digikirjassa on korostettu sisällysluettelossa tummenettuna ja oikean reunan väripalkilla. Esimerkissä olet tehtävässä 8 luvussa Kemialliset reaktiot ja kiertotalous: Luvut 1-2 > 1 Kiertotalous ja kestävä kehitys > Syventävät tehtävät (8-11). 

  digikirjassa-navigointi-helminauha.gif
  Tehtäväsarjoissa sisällysluettelon ja sisällön helminauha auttaa hahmottamaan, missä kohtaa tehtäviä olet menossa.

 • digikirjassa-navigointi-avaa-sisallysluettelo.gif
  Voit avata sisällysluettelon kokonaan sisällysluettelon pääotsikon vieressä olevasta nuolesta.
 • Voit piilottaa sisällysluettelon vasemman yläkulman kuvakkeesta, jossa on kolme viivaa. Tämä on hyödyllinen toiminto erityisesti analytiikkaa käyttäessä ja tehtäviä tarkistettaessa. 

 

Digikirjan työkalut

Työkalut löytyvät oikeasta yläkulmasta. Käytettävissä olevat työkalut voivat hieman vaihdella oppimateriaalisarjasta riippuen.

Digikirjan työkalut 2024.png

 • aanikirja.png Äänikirjan tunnistat kuulokkeet-kuvakkeesta.

  Jos oppimateriaaliin sisältyy äänikirja, näet yläosan valikossa äänikirjan painikkeen, kuuloke-symbolin. Voit kuunnella oppimateriaalin joko osissa tai kokonaan. Äänikirjan voi avata myös Soundcloud-palvelussa uudella välilehdellä linkistä, jolloin sivupalkkia ei ole välttämätöntä pitää auki äänikirjaa kuunnellakseen. 

 • sanakirja.png Sanakirjan tunnistat kirjakuvakkeesta.

   Kielten kirjoissa äänitiedostot ovat kappaleiden ja tekstien seassa, joten äänikirjan sijaan kielten kirjoista löytyy MOT-sanakirja. Käännöksen voit tehdä suomesta vieraalle kielelle tai toisin päin.

 • tehtavapaketti.png Tehtäväpaketeilla on tehtävälistakuvake.

  Löydät opettajan sinulle antamat tehtäväpaketit tämän kuvakkeen takaa. Lue lisää tehtäväpakettien käytöstä omasta ohjeestaan.

 • haku.png Haun tunnistat suurennuslasikuvakkeesta.

  Hakutoiminnolla voit hakea tietoa digikirjasta sisältöä. Hakutuloksista näet sisällön sijainnin digikirjassa ja klikkaamalla voit siirtyä haluamaasi sisältöön. 

 • muistiinpanot.png Muistiinpanot on merkitty puhekupla-kuvakkeella.

  Voit opiskelijana tehdä digikirjaan muistiinpanoja. Muistiinpanot ovat henkilökohtaisia, eivätkä ne näy muille digikirjan käyttäjille. Muistiinpanoja voit tehdä maalaamalla digikirjasta tekstiä kohdasta, johon muistiinpanon tai korostuksen haluat tehdä. Muistiinpanot näkyvät kirjassa keltaisella yliviivattuna.

  muistiinpanot-luo-uusi.gif

  Voit tarkastella tekemiäsi muistiinpanoja laittamalla hiiren tekemäsi muistiinpanon päälle. Muistiinpanot-työkalukuvakkeen yhteyteen tulee merkintä, mikäli sivulla on muistiinpanoja.

  muistiinpanot-selaa-muistiinpanoja.gif

  Klikkaamalla muistiinpanot-kuvaketta näet sivupalkissa tämänhetkisen sivun muistiinpanot, tai vaihtoehtoisesti kirjan kaikki muistiinpanot. Voit halutessasi ladata tekemäsi muistiinpanot tekstitiedostona tietokoneellesi.

 • viestit.png Viestit-työkalun kuvake on kirjekuori.

  Viestit-työkalulla voit lukea opettajan sinulle tai ryhmällesi lähettämiä viestejä.

 • liitteet.png Liitteet-työkalun kuvake on klemmari.

  Voit tallentaa digikirjaan liitteitä ja omia tiedostoja lisämateriaaliksi käyttämällä Liitteet-työkalua. Tiedostot ovat henkilökohtaisia, eivätkä näy muille. Voit siis tallentaa aiheeseen liittyvää lisämateriaalia sivukohtaisesti, jolloin ne näkyvät kun tulet kyseiselle sivulle. 

 • sisaltopaketti.png Sisältöpaketit-työkalun tunnistat tähdestä.

  Sisältöpakettityökalun avulla opettaja voi koostaa opiskelijoilleen digikirjan tehtävistä paketteja. Näet opettajan jakamat sisältöpaketit täältä.

 • aputoiminnot.png Omat tiedot ja aputoiminnot

  Omat tiedot-valikosta pääset takaisin Editan verkkopalvelun Omat tuotteet-näkymään, ohjekeskukseen. Lisäksi valikossa on aputoimintoja: täältä voit säätää digikirjan tekstikokoa ja ottaa käyttöösi lukuviivaimen.

 

Digikirjan sisältönäkymä

Kirjan sisältöosat vaihtelevat eri oppiaineiden välillä. Seuraavat ovat yleisiä sisältöalueen toiminnallisuuksia, jotka ovat käytössä useimmissa oppiainesarjoissa: 

 • Keskeisten käsitteiden selitykset avauttuvat käsitettä klikkaamalla. Käsitteet löytyvät useimmista kirjoista myös koottuna sanastona kirjan tai kappaleen kopusta. 
 • Digikirjan kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla kuvaa. 
 • Digikirjan ulkopuoliset linkit aukeavat uuteen välilehteen. Linkin tunnistaa korostusväristä.
 • Kielissä tehtävien yhteyteen on tuotu sanastoja ja tekstejä, jotka aukeavat tehtävän viereen. Myös muissa oppiaineissa sivupalkkia hyödynnetään erilaisten aineistojen tuomisessa tehtävien yhteyteen. 

 

Digikirjan tehtävät

Tehtävätyypit

Tehtävätyyppejä on useita erilaisia. Kaikkien eri tyyppisten tehtävien vastaukset tallentuvat automaattisesti.

 • Itsetarkistuvissa tehtävissä saat välittömästi palautteen painamalla tarkista-näppäintä. Tehtävän voit tehdä uudelleen painamalla "aloita alusta"-näppäintä. 
 • Avoimissa tehtävissä sinulla on käytössäsi tekstieditori. Tekstieditorissa on usein mahdollisuus lisätä myös linkkejä, kuvia, videoita sekä tiedostoja. Osassa tehtävissä käytetään yksinkertaisempaa editoria, jolloin pääosa on tekstillä. Avoimet tehtävät vaativat opettajan pisteyttämisen, ennen kuin ne näkyvät analytiikassa oikein. 

Mallivastaukset

Jos tehtävässä on saatavilla mallivastaus, se tulee näkyville "näytä mallivastaus"-painikkesta. Usein mallivastaus on sijoitettu digikirjaan tehtävän jälkeen.

Tehtävien vaikeustaso

Tehtävien vaikeustaso on merkitty tehtävän yhteyteen. Joissain kirjoissa vaikeustasot löytyvät myös sisällysluettelosta. Vaikeustasoja on kolme.

Abitti-kaavaeditori

Matematiikan kirjoissa tehtäviin on integroitu Abitin kaavaeditori, jotta sen käyttö tulisi tutuksi heti alusta asti. 

 

Edistymisen seuranta

Tehtävissä edistymisen seuranta tapahtuu digikirjoissa analytiikkaosion kautta. Analytiikkaan pääset sisällysluettelon lopusta.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?

0/0 koki tästä olevan apua