Kommentointityökalun käyttö

  • Päivitetty

kommtyokalu_kommentoinnin aloittaminen.gif

Opettaja voi antaa kirjoitustehtävistä yksityiskohtaista palautetta tähän erityisesti suunnitellulla kommentointityökalulla. Uudistettu kommentointityökalu on käytössä digikokeissa ja osassa digikirjoista.

Opiskelijan vastauksesta maalataan tekstipätkä, jota halutaan kommentoida ja kirjoitetaan kommentti. Kommentit näkyvät vastauksessa juoksevana numerointina ja lisäksi koosteena vastauksen viereisessä palstassa. Molemmissa palstoissa - koevastauksessa ja kommenteissa - on oma vierityspalkki, mikä helpottaa kommentointityökalun käyttöä.

Opettaja voi tallentaa usein käyttämiään palautteita ja käyttää niin helposti uusien kommenttien lähteenä.

 

Arviointinäkymä

Arviointinäkymän koko leveys on hyödynnetty: vastausnäkymä on aina vasemmalla ja kommenttinäkymä aina oikealla. Molemmilla näkymillä on omat pystysuuntaiset vierityspalkkinsa.

Kaikkien kysymys–vastaus-parien kohdalla on oma otsikko (esim. Kysymys A) ja tieto siitä, kuinka mones kohta on kyseessä koko tehtäväkokonaisuuden osalta (esim. 1/10). Pisteet annetaan myös tällä rivillä.

kommtyokalu_kommenttien_editointi.gif

 

Opettajan vastaussivu

Oikean yläkulman aineistopainikkeesta saa auki opettajan vastaussivun, jonka avulla voi katsella alkuperäistä tehtävää ilman opiskelijan vastauksia ja tarkastella tehtävään annettuja pisteytysohjeita ja oikeita vastauksia yhdellä silmäyksellä. Tämän näkymän alalaidan numeroista voi siirtyä suoraan tehtäväsivulta toiselle.

kommtyokalu_vastausnakyma.gif


Vinkki! Jos käytössä on isompi päätelaitteen näyttö, voi nämä kaksi näkymää myös laittaa vierekkäin eri selainikkunoihin (esim. Windows-näppäimen ja vasemman tai oikean nuolinäppäimen yhdistelmällä). Pienemmällä näytöllä näkymän voi suurentaa tai pienentää näppäinyhdistelmillä ctrl+ ja crlt- .

 

Kommenttikokoelmat ja muut kommentointiominaisuudet

Maalaamalla jonkin osan opiskelijan vastauksesta saa automaattisesti auki kommenttinäkymän, jonka avulla voi kirjoittaa kyseiseen kohtaan uuden kommentin tai hyödyntää entistä helpommin kokoelmaan jo aiemmin tallennettua kommenttia uudelleen. Kommenttia voi muokata ja sen voi lisätä kokoelmaan tai poistaa kokonaan klikkaamalla kommentin oikean reunan kolmea pistettä. 

 

Kommentin lisääminen kokoelmaan:

kommtyokalu_kommentin_lisaaminen_kokoelmaan.gif

 

Kokoelmassa olevan kommentin käyttäminen:

kommtyokalu_kommenttien_lisays_kokoelmasta.gif

 

Kaikki annetut kommentit järjestyvät allekkain näkymän oikeaan reunaan siinä järjestyksessä, jossa ne esiintyvät opiskelijan vastauksissa. Klikkaamalla kommenttia näkymä vierittyy vastauksessa suoraan siihen kohtaan, jossa kyseinen kommentti on.

Kaikki tehtävän kohdat voi kommentoida, pisteyttää ja tallentaa kerralla. Vastausnäkymää voi vierittää ylös ja alas hiiren rullalla, kahdella sormella läppärin kosketuslevyllä tai näppäimistön nuolinäppäimillä, kun hiiren kursori on vastausalueella. Kohtia ei ole pakko kommentoida ollenkaan, mikäli haluaa vain pisteyttää tehtävän. 

Annetut pisteet ja mahdolliset kommentit näkyvät opiskelijalle analytiikassa vasta siinä vaiheessa, kun sivun lopun yhteiskommenttikenttään on kirjoittanut jotain (yksikin merkki riittää, esim. ok tai välilyönti) ja painanut tallenna-painiketta. Yläpalkin vihreä kuvake on merkki siitä, että muutokset on tallennettu.

 

Lokakuussa 2023 julkaistut uudet ominaisuudet

Arviointinäkymän yläpalkki

Analytiikan arviointinäkymän yläpalkki on muutettu toimimaan samalla tavalla kuin digikokeiden arviointinäkymän yläpalkki. Tällä tavalla kommentointi tapahtuu samanlaisessa näkymässä kummallakin puolella.

Tyhjän tilan kommentoiminen

Kommentin voi nyt osoittaa myös tyhjään tilaan muun muassa sanojen väliin, jos haluaa kiinnittää huomiota esimerkiksi johonkin puuttuvaan sanaan tai välimerkkiin.

Kommentin konteksti

Kommenttilistauksessa näytetään enemmän tietoa annettua kommenttia ympäröivästä kontekstista, jotta on helpompi tunnistaa, mihin tekstin kohtaan kyseinen kommentti liittyy, ja erottaa kommentit toisistaan.

Opiskelijan kirjoittaman tekstin kopioiminen

Opiskelijan kirjoittaman tekstin kopioiminen esim. itse kommenttiin tai muuhun palveluun on mahdollista, kun ensin maalaa tekstin pitämällä hiiren vasenta painiketta painettuna, ja sitten painaa hiiren oikealla painikkeella maalatun tekstin päältä ja valitsee ”Kopioi”. Kopioidun tekstin voi sitten liittää haluamaansa paikkaan.

kommentointityokalu_kopioiminen.gif


Kommentti-ikkuna

Kommentti-ikkuna ilmestyy pystysuunnassa näkymän keskivaiheille ja pysyy paikallaan, kun itse vastausta vieritetään taustalla ylös tai alas. Korostustyökalut ovat aina näkyvissä kommentti-ikkunan yläreunassa ja uutena toimintona on mahdollisuus lisätä kommenttiin myös linkkejä.

kommentointityokalu_linkki.gif

Kirjoitetun kommentin voi nyt myös pikatallentaa suoraan painamalla syöttönäppäintä (Enter). Mikäli kommenttiin haluaa tehdä rivinvaidon, tämä tehdään painamalla samaan aikaan vaihto- (Shift) ja syöttönäppäimiä (Enter).


Kommentin automaattitäydennys

Uutta kommenttia kirjoitettaessa ohjelma hakee automaattisesti kyseistä merkkijonoa (vähintään kolme merkkiä) vastaavia kommentteja kommenttikokoelmasta ja tarjoaa näitä vaihtoehtoja kommentin pohjaksi. Näin aiemmin luotuja kommentteja on entistä helpompi käyttää uudelleen sellaisenaan tai kokonaan uuden kommentin pohjana.

kommentointityokalu_autom_taytto_kokoelmasta.gif

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?