Digikirjojen perustoiminnot

  • Päivitetty

Sarjat, joita tämä ohje koskee

Yläkoulu: Luode, Memo Yhteiskuntaoppi, Mosaiikki, Valmentaja sekä muiden sarjojen Digitehtävät 

Lukio: Kaikki LOPS2021 -sarjat

Ammatilliset ja AMK: Useimmat ammatilliset sarjat

 

Digikirjan pääosiot

Digikirjassa on kolme eri pääosiota. Alueet ovat:

  1. Sisällysluettelo (vasen sivupalkki)
  2. Sisältönäkymä (keskellä)
  3. Työkaluvalikko (ylhäällä oikealla)

Digikirjan yleisnäkymä. Voit klikata kuvan suuremmaksi.

 

Sisällysluettelo ja navigoiminen digikirjassa

Vasemman sivupalkin sisällysluettelo toimii ensisijaisena välineenä digikirjassa navigoimisessa. Nuolista klikkaamalla sisällysluetteloa voi tutkia ilman, että sisältönäkymässä oleva sivu vaihtuu. Sisällysluettelon otsikoita klikkaamalla voit siirtyä uudelle sisältösivulle. Sisältösivulta seuraavalle voit edetä myös nuolinäppäimin.

  • digikirjassa-navigointi-lyhennetty.gif
    Digikirjassa navigointi. Voit klikata videon suuremmaksi.

  • sijaintini-digikirjassa.png
    Sijaintisi digikirjassa on korostettu sisällysluettelossa tummenettuna ja oikean reunan väripalkilla. Esimerkissä olet tehtävässä 8 luvussa Kemialliset reaktiot ja kiertotalous: Luvut 1-2 > 1 Kiertotalous ja kestävä kehitys > Syventävät tehtävät (8-11). 

    digikirjassa-navigointi-helminauha.gif
    Tehtäväsarjoissa sisällysluettelon ja sisällön helminauha auttaa hahmottamaan, missä kohtaa tehtäviä olet menossa.

  • digikirjassa-navigointi-avaa-sisallysluettelo.gif
    Voit avata sisällysluettelon kokonaan sisällysluettelon pääotsikon vieressä olevasta nuolesta.
  • Voit piilottaa sisällysluettelon vasemman yläkulman kuvakkeesta, jossa on kolme viivaa. Tämä on hyödyllinen toiminto erityisesti, kun käytät analytiikkaa ja tarkistat tehtäviä. 

 

Opettajan aineistot

Digikirjan näkymät ovat opettajalle ja opiskelijalle muuten samanlaiset, mutta opettajalla on digikirjassa perussisältöjen lisäksi opettajan aineistoa. Opettajan aineistot sisältävät mm. esitysaineistoja, lisämateriaalia sekä tehtävien vastauksia ja koetehtäviä. 

 

Mistä löydän opettajan aineistot? 

Opettajan aineistot löytyvät kirjasarjasta riippuen digikirjan sisällysluettelosta ja/tai digikirjan sisältösivujen seasta. Useimmissa sarjoissa opettajan aineistot ovat kunkin kappaleen lopussa tai koko moduulin kattavana sisältönä sisällysluettelon lopussa. Opettajan aineisto on selkeästi otsikoitu ja merkitty kansiokuvakkeella. 
 
opettajan
Opettajan aineiston tunnistat kansiokuvakkeesta. 

 

 

Digikirjan työkalut

Oikeasta yläkulmasta löytyvät työkalut ovat digikirjoissa sekä opettajille että opiskelijoille. Käytettävissä olevat työkalut voivat hieman vaihdella oppimateriaalisarjasta riippuen.

 

Digikirjan työkalut 2024.png

  • Äänikirjan tunnistat kuulokkeet-kuvakkeesta.

    Jos oppimateriaaliin sisältyy äänikirja, valikossa on äänikirjan painike, kuuloke-symboli. Voit kuunnella oppimateriaalin joko osissa tai kokonaan. Äänikirjan voi linkistä avata myös Soundcloud-palvelussa uudelle välilehdelle. Silloin sivupalkkia ei ole välttämätöntä pitää auki äänikirjaa kuunnellakseen. Linkin kautta voit myös jakaa suoran linkin äänikirjaan, jolloin sen voi avata esimerkiksi puhelimessa. Soundcloud löytyy myös sovelluksena älylaitteille, ja siten äänikirja kulkee aina mukana. 

  • Sanakirjan tunnistat kirjakuvakkeesta.

    Kielten kirjoissa äänitiedostot ovat kappaleiden ja tekstien seassa, ja äänikirjan sijaan kielten kirjoista löytyy MOT-sanakirja. Käännöksen voi tehdä suomesta vieraalle kielelle tai toisin päin. Sanakirjan tarjoaa MOT Sanakirjat® API ©️ Kielikone Oy.

  • Tehtävänantoon tarkoitetun Tehtäväpaketti-työkalun tunnistat tehtävälistakuvakkeesta.

    Tehtäväpaketti-työkalulla voit merkitä digikirjan tehtäviä opiskelijoille tehtäviksi. Lue, miten toimintoa käytetään.

  • Haun tunnistat suurennuslasikuvakkeesta.

    Hakutoiminnon avulla voit tehdä hakuja digikirjan sisällä. Hakutuloksista näet sisällön sijainnin digikirjassa, ja klikkaamalla esikatselua voit siirtyä kyseiseen sisältöön. 

  • Muistiinpanot on merkitty puhekupla-kuvakkeella.

    Sekä opiskelija että opettaja voivat tehdä digikirjaan muistiinpanoja. Muistiinpanot ovat henkilökohtaisia, eivätkä ne näy muille digikirjan käyttäjille. Muistiinpanoja voit tehdä maalaamalla digikirjasta tekstiä kohdasta, johon muistiinpanon tai korostuksen haluat tehdä. Muistiinpanot näkyvät kirjassa keltaisella korostettuna.

    Voit tarkastella tekemiäsi muistiinpanoja laittamalla hiiren tekemäsi muistiinpanon päälle. Muistiinpanot-työkalukuvakkeen yhteyteen tulee merkintä, mikäli sivulla on muistiinpanoja.

    Klikkaamalla muistiinpanot-kuvaketta näet sivupalkissa tämänhetkisen sivun muistiinpanot, tai vaihtoehtoisesti kirjan kaikki muistiinpanot. Voit halutessasi ladata tekemäsi muistiinpanot tekstitiedostona tietokoneellesi.

  • Viestit-työkalun kuvake on kirjekuori.

    Opettaja voi lähettää opettamilleen ryhmille viestejä. Viesti voi sisältää tekstiä, linkkejä, kuvia tai muita tiedostoja. Tällä tavalla voit jakaa opiskelijoille tehtävien ratkaisuja, omia materiaaleja tai muistuttaa, mitkä tehtävät olivat kotitehtävinä. Voit lähettää viestin usealle ryhmälle samanaikaisesti. Viestit ovat sivukohtaisia, ja opiskelija näkee työkalun kohdalla merkin, mikäli sivulla on lukemattomia viestejä. 

  • Omat tiedot ja aputoiminnot

    Omat tiedot -valikosta pääset takaisin Editan verkkopalvelun Omat tuotteet -näkymään ja Ohjekeskukseen. Lisäksi valikossa on aputoimintoja: täältä voit säätää digikirjan tekstikokoa ja ottaa käyttöösi lukuviivaimen.

 

Digikirjan sisältönäkymä

Kirjan sisältöosat vaihtelevat eri oppiaineiden välillä. Seuraavat ovat yleisiä sisältöalueen toiminnallisuuksia, jotka ovat käytössä useimmissa oppiainesarjoissa: 

  • Keskeisten käsitteiden selitykset avautuvat käsitettä klikkaamalla. Käsitteet löytyvät useimmista kirjoista myös koottuna sanastona kirjan tai kappaleen lopusta. 
  • Digikirjan kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla kuvaa. 
  • Digikirjan ulkopuoliset linkit aukeavat uuteen välilehteen. Linkin tunnistaa korostusväristä.
  • Kielissä tehtävien yhteyteen on tuotu sanastoja ja tekstejä, jotka aukeavat tehtävän viereen. Myös muissa oppiaineissa sivupalkkia hyödynnetään erilaisten aineistojen tuomisessa tehtävien yhteyteen. 

 

Digikirjan tehtävät

Tehtävätyypit

Tehtävätyyppejä on useita erilaisia. Tehtävien vastaukset tallentuvat automaattisesti.

  • Itsetarkistuvissa tehtävissä opiskelija saa välittömästi palautteen painamalla tarkista-näppäintä. Tehtävän voi tehdä uudelleen painamalla "aloita alusta" -näppäintä.  
  • Avoimissa tehtävissä opiskelijalla on käytössään tekstieditori. Tekstieditorissa on usein mahdollisuus lisätä myös linkkejä, kuvia, videoita sekä tiedostoja. Osassa tehtävissä käytetään yksinkertaisempaa editoria, jossa pääosa on tekstillä. Avoimet tehtävät vaativat opettajan pisteyttämisen, jotta ne näkyvät analytiikassa oikein. 

Mallivastaukset

Jos tehtävässä on saatavilla mallivastaus, se tulee näkyville "näytä mallivastaus"-painikkesta. Opettajalle tarkoitettu mallivastaus on merkitty opettajan aineiston kansiokuvakkeella. 

Tehtävien vaikeustaso

Tehtävien vaikeustaso on merkitty tehtävän yhteyteen. Joissain kirjoissa vaikeustasot löytyvät myös sisällysluettelosta. Vaikeustasoja on kolme.

Abitti-kaavaeditori

Matematiikan digikirjoissa tehtäviin on integroitu Abitin kaavaeditori, jotta sen käyttö tulisi tutuksi opiskelijoille alusta asti. 

 

Arviointi ja edistymisen seuranta

Tehtävissä edistymisen seuranta ja tehtävien arviointi tapahtuu digikirjoissa analytiikkaosion kautta. Analytiikkaan pääset sisällysluettelon lopusta. Analytiikkaosio näkyy sekä opettajalle että opiskelijalle, mutta opiskelijan ja opettajan analytiikat ovat näkymiltään ja toiminnoiltaan erilaiset.

 

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?