Opiskelijoiden hallinnointi

 • Päivitetty

Näin aktivoit käyttöoikeudet opiskelijalle

Käyttöoikeuksien aktivoiminen on kaksivaiheinen prosessi. Voidakseen käyttää oppilaitoksen hankkimaa digikirjaa opiskelijan tulee ensin liittyä opettajan luomaan ryhmään. Tämän jälkeen opettaja voi aktivoida ryhmään liittyneille opiskelijoille halutun pituisen lisenssijakson digikirjaan.

Jos opiskelija hankkii digioppimateriaalinsa itse, hän voi silti liittyä opettajan luomaan ryhmään, jolloin opettaja voi seurata koko ryhmänsä edistymistä digikirjan oppimisanalytiikassa sekä lähettää ryhmälle viestejä digikirjan Viestit-toiminnolla.

 

Ryhmän luominen

 1. Kirjaudu Editan verkkokauppaan. Siirry Omat tuotteet -näkymään ja klikkaa moduulin tuotekuvaa.
 2. Luo ryhmä painamalla tuotekortilla näkyvää Luo ja muokkaa ryhmiä -painiketta. Ryhmiä on mahdollista luoda Digikirjoihin ja Opiskelijan digiaineistoihin. Digikokeisiin opiskelijat sen sijaan liittyvät digikokeiden omalla etusivulla.
 3. Avautuvasta näkymästä klikkaa Perusta uusi ryhmä. Anna ryhmälle kuvaava nimi, jolla tunnistat helposti kurssin ja opetusryhmän jatkossa. Hyvä nimi voisi olla esimerkiksi YH1-16A. Myös lukuvuosi saattaa olla hyödyllinen tieto. Kun olet nimennyt ryhmän, valitse valikosta vielä kertaalleen, mihin materiaaliin olet ryhmää luomassa. Tallenna tekemäsi muutokset painamalla Luo uusi ryhmä.
 4. Perustamasi ryhmä näkyy nyt valikossa, ja ko. rivillä näkyy järjestelmän ryhmälle automaattisesti luoma koodi. Anna koodi opiskelijoillesi ja pyydä heitä liittymään ryhmään.

 

Voit klikata videon isommaksi.


Ryhmään liittyäkseen opiskelijalla on oltava henkilökohtaiset tunnukset Editan palveluun. Toisen asteen opiskelija rekisteröityy osoitteessa shop.edita.fi/rekisteroityminen ja valitsee asiakastyypikseen Yksityishenkilö. (Tarkempaa tietoa Mpassid-kirjautumisesta löytyy ohjeista opiskelijalle.) Sisäänkirjautuneena opiskelija syöttää opettajalta saamansa ryhmäkoodin sille varattuun kenttään verkkokaupan valikossa kohdassa Syötä koodi.

 

Digikirjan käyttöoikeuksien aktivoiminen

Ryhmäkoodi ei automaattisesti anna käyttöoikeutta digikirjaan, vaan käyttöoikeus aktivoidaan ryhmään liittyneille erikseen. Huomaa, että myös maksuttoman toisen asteen piiriin kuulumattomat opiskelijat voivat liittyä ryhmään, vaikka he hankkivatkin käyttöoikeuden digikirjaansa itse.

 

Käyttöoikeus aktivoidaan ryhmänhallintanäkymässä (Luo ja muokkaa ryhmiä):

 • Valitse ryhmänäkymästä aktiiviseksi ryhmä, jonka käyttöoikeuksia haluat käsitellä. Info-ikonista voit tarkistaa käyttäjän sähköpostiosoitteen.
 • Aktivoi ryhmään liittyneelle opiskelijalle käyttöoikeus painikkeesta Lisenssit.
 • Opiskelijan lisenssijakso (12 tai 48 kk) alkaa käyttöoikeuden aktivointihetkestä.
 • Aktivoitu lisenssi voidaan Lisenssit-painikkeesta perua 30 vuorokauden sisällä, minkä jälkeen se lukittuu käyttäjälle lopullisesti.

Voit klikata videon isommaksi.


Jos haluat aktivoida lisenssin usealle opiskelijalle kerralla, käytä Lisätoiminnot-valikon massatyökaluja: voit valita kaikki ryhmän jäsenet ("Valitse kaikki") ja aktivoida heille käyttöoikeuden ("Anna käyttöoikeus"). 

Myös oppivelvollisuuden piiriin kuulumattomat oppilaat liittyvät ryhmään ryhmäkoodilla, vaikka hankkivat digikirjan käyttöön oikeuttavan lisenssin itse (voimassaoleva henkilökohtainen lisenssi ilmaistaan ryhmänäkymässä tekstillä Henkilökohtainen). Jos koulu kuitenkin tarjoaa lisenssin, toimitaan kuten oppivelvollisuuden piirissä olevien opiskelijoiden kohdalla. Ryhmän jäseninä kaikki opiskelijat voivat vastaanottaa opettajan digikirjaan lähettämiä viestejä, ja toisaalta opettaja voi seurata heidän edistymistään digitehtävissä.
Kun lisenssi on aktivoitu, materiaali näkyy opiskelijan Omat tuotteet -näkymässä.


 

Jatkolisenssin aktivoiminen

Opiskelijalle aktivoidun 12 kk:n lukiolisenssin voi jatkaa 48 kk:n pituiseksi niin kutsutulla Jatkolisenssillä. Jatkolisenssit ovat myynnissä Editan verkkokaupassa ja välittäjillä.

Jatkolisenssin lisäkuukaudet (36 kk) osoitetaan käyttäjähallinnassa valituille opiskelijoille, joilla on tarve 12 kuukautta pidemmälle käyttöoikeudelle; ainoa edellytys on, että opiskelijalla on jo ollut käytössä 12 kk:n lisenssi vastaavaan materiaaliin, olipa lisenssi jatkamisen hetkellä edelleen voimassa tai ei (ja tietenkin, että koululla on voimassa olevia jatkolisenssejä kyseiseen materiaaliin).
 1. Opiskelijan lisenssiä jatketaan painikkeesta Jatka lisenssiä.
 2. Avautuvasta valikosta valitaan vastaava jatkolisenssi ja vahvistetaan valinta painamalla Jatka käyttöoikeutta.
 3. Jatkettu lisenssi näkyy opiskelijan rivillä lisätunnisteella (jatkettu). Painikkeesta Peru jatkolisenssi käyttäjälle aktivoidun lisenssin voi vapauttaa 30 vuorokauden sisällä lisenssin aktivoimisesta.

 

 

Opiskelijan digiaineiston käyttöoikeudet

Saadakseen käyttöoikeuden Opiskelijan digiaineistoon riittää, että opiskelija on liittynyt ryhmään. Tämän jälkeen materiaali näkyy opiskelijan Omat tuotteet -näkymässä ja on opiskelijan käytettävissä 48 kuukautta.

 

Digipaketin käyttöoikeuksien aktivoiminen

Digipaketti sisältää lukiosarjan kaikkien moduulien digikirjat. Opiskelija saa digikirjat käyttöönsä yhdellä aktivointikoodilla. Aktivointikoodin voit kopioida Omat tuotteet -näkymässä digipaketin tuotekuvakkeesta (kohta: Lisenssitiedot) ja jakaa sen opiskelijoille parhaaksi katsomallasi tavalla. Opiskelija puolestaan kirjoittaa koodin sivulla Syötä koodi - samalla, jossa hän liittyy opettajan luomaan ryhmäänkin.


Ryhmän luot silti aina julkaisukohtaisesti (ks. edellä kohta 3.1.): esimerkiksi yhteen julkaisuun kerrallaan siinä vaiheessa, kun kyseistä moduulia käsittelevä jakso on alkamassa ja haluat alkaa seurata opiskelijoiden edistymistä digikirjan tehtävissä. Tuotteen lisenssistä/käyttöoikeudesta sinun ei tarvitse tässä vaiheessa enää huolehtia, jos opiskelija on jo ottanut Digipaketin käyttöönsä aktivointikoodilla.

 

Toisen ryhmänvalvojan liittäminen ryhmään

Ryhmään voi liittyä toiseksi ryhmänvalvojaksi myös toinen opettaja. Hän toimii liittymiskoodin kanssa samalla tavalla kuin opiskelija, mutta opettajan ryhmäänliittymistoive jää odottamaan ryhmän luoneen kollegan hyväksyntää. Kun ryhmänvalvoja on vahvistettu ryhmään, hänellä on vastaavat oikeudet hallinnoida ryhmää kuin ryhmän luoneella opettajalla. 

 

Jäsenen poistaminen ryhmästä

Voit halutessasi poistaa ryhmääsi (esim. vahingossa) liittyneitä jäseniä.

 1. Mene Omat tuotteet -näkymään ja siirry ryhmänhallintanäkymään tuotekuvakkeen Luo ja muokkaa ryhmiä -painikkeesta.
 2. Avautuvasta näkymästä ryhmän nimeä klikkaamalla näet kunkin ryhmän jäsenet ja voit tarvittaessa poistaa opiskelijoita ryhmästä.

Ryhmästä poistaminen

 • ei poista opiskelijan käyttöoikeutta digikirjaan.
 • ei poista opiskelijan omaan digikirjaansa tekemiä korostuksia, muistiinpanoja tai digitehtäväsuorituksia tai opettajan lähettämiä viestejä.

Jos opiskelijan lisenssiin myöhemmin tulisi jostain syystä katkos, kaikki henkilökohtaiset merkinnät ovat näkyvissä digikirjassa jälleen, kun lisenssi aktivoidaan samalle käyttäjätunnukselle uudelleen.

Syksyn kirjoittajat ja lisenssien jatkaminen

Lukio-opiskelijalla on mahdollisuus maksutta jatkaa päättymässä olevia tai hiljattain päättyneitä koulun hänelle tarjoamia lisenssejä 3 kuukaudella, mikä voi olla erityisen hyödyllinen ominaisuus syksyn kirjoittajille. Kesästä 2024 alkaen etu koskee myös Digipaketteja. Lue lisää!

Valmistuvat opiskelijat

Lukio-opiskelija voi lisätä Editan verkkopalvelussa käyttäjätililleen oman sähköpostiosoitteensa ennen kuin MPASSid-tunnus tai koulun sähköpostiin perustuva käyttäjätunnus lakkaavat toimimasta. Lue lisää!

 

Tulostettavat liitteet:

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?

2/3 koki tästä olevan apua