Digikirjan IP-tunnisteinen käyttö: ohjeita ammatillisen koulutuksen informaatikolle

  • Päivitetty

Ammatillinen digikirja on mahdollista ostaa korkeakoulukirjaston käyttöön myös IP-tunnisteisena organisaatiolisenssinä. Digimateriaalin käyttöoikeuden tarkistaminen perustuu tällöin tilauksessa sovittuun IP-avaruuteen sisältäen myös mahdollisen EZproxyn kautta tapahtuvan käytön.

 

Tilaaminen

Lisenssit hankitaan asiakaspalvelumme kautta asiakaspalvelu.oppiminen@edita.fi. Tilatessa tarvitsemme seuraavat tiedot:

  • tilauksen tekijän nimi ja sähköposti
  • organisaatio ja laskutusosoite
  • lisenssin koko (lisenssiin liittyy samanaikaisten käyttäjien rajoitus)
  • ulkoinen IP-osoite (tai -osoitteet).

 

Käyttöönotto

IP-tunnisteella toimivat tuotteet ovat käytettävissä määritetyssä IP-avaruudessa. IP-tunnisteinen lisenssi toimii myös proxy-palvelimen välittämällä etäyhteydellä. Asiakas tarvitsee tällöin konfiguraatiotiedot, jotka saa asiakaspalvelustamme.

Osaan digikirjoistamme voi linkittää pysyvällä linkillä, joka avaa digikirjan suoraan. Pysyvän tuotelinkin saa asiakaspalvelustamme.


Henkilökohtainen lisätunnistautuminen

Jotta digikirjassa on mahdollista hyödyntää henkilökohtaisia, digikirjan keskeisiä ominaisuuksia, käyttäjän tulee lisäksi rekisteröityä palveluumme ja käyttää materiaalia aina sisäänkirjautuneena, tunnistettuna käyttäjänä.

Kun digikirjaa käyttää sisäänkirjautuneena, tallentuvat digikirjaan tehdyt korostukset, muistiinpanot ja tehtävien vastaukset henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen taakse ja ovat sieltä palautettavissa taas seuraavalla käyttökerralla. Pelkän IP-tunnistautumisen perusteella henkilökohtaisia merkintöjä ei luonnollisesti ole mahdollista säilyttää.

Huom! Digikirjojamme on tällä hetkellä kahdella eri alustalla ja niiden ominaisuuksissa on eroja. Vanhemmmissa digikirjaversioissa tehtävien vastaukset eivät tallennu edes sisäänkirjautuneena.

 

Opettajan ja opiskelijan rekisteröityminen ja kirjautuminen

Rekisteröitymissivu: https://shop.edita.fi/rekisteroityminen

Opettaja rekisteröityy asiakastyypillä Opettaja ja valitsee valikosta kouluasteen, kunnan ja koulun. 

Opiskelija rekisteröityy asiakastyypillä Oppilas/opiskelija ja valitsee valikosta oppilaitostyypin.

Rekisteröitymisen jälkeen käyttäjä kirjautuu osoitteessa https://shop.edita.fi/kirjautuminen: käyttäjätunnus on rekisteröityessä ilmoitettu sähköpstiosoite, ja ohje salasanan asettamiseksi on lähetetty käyttäjälle sähköpostitse. 

 

Digikirjan IP-käyttäminen

Ks. opiskelijan ohjeet digikirjojen IP-käyttöön

Huom! Digikirjojamme on tällä hetkellä kahdella eri alustalla ja niiden ominaisuuksissa on eroja. Vanhemmat digikirjat esimerkiksi saattavat sisältää tiedostoja, joiden lataaminen on mahdollista vain tunnistautuneena käyttäjänä (eli henkilökohtaisilla tunnuksilla sisäänkirjautuneena). Vanhemmmissa digikirjaversioissa tehtävien vastaukset eivät kuitenkaan tallennu edes sisäänkirjautuneena.

 

Käyttäjämäärän rajoitus

IP-käyttö on aina rajoitettu tiettyyn samanaikaisten käyttäjien maksimimäärään. Digikirjaikkunan aukiolo pitää lisenssiä varattuna, ja selainikkunasta poistuminen linkillä tai ruksista sulkemalla vapauttaa käytön heti. Lepotilan, ikkunan virheellisen sulkeutumisen tai muun virhetilanteen tuloksena käyttö kuitenkin katkeaa (ja varaus vapautuu) yhden tunnin kuluttua käyttäjän viimeisen sivulatauksen, haun tai muun toimen jälkeen.

Jos lisenssin kaikki käyttöoikeudet ovat samanaikaisesti käytössä, seuraava aineiston käyttöä yrittävä saa palautteen:
Et voi juuri nyt käyttää tuotetta, sillä lisenssin sallimien yhtäaikaisten käyttäjien raja on täynnä. Voit yrittää myöhemmin uudelleen.

 

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?

0/0 koki tästä olevan apua