Opiskelijan ohjeet digikirjoihin (LOPS 2016)

 • Päivitetty

Huomioithan, että nämä ohjeet koskevat vain vanhan opetussuunnitelman (LOPS 2016) mukaisia oppimateriaaleja. 

Digikirjan ostaminen

 1. Lisää digikirja ostoskoriin. Löydät digikirjat esimerkiksi yllä olevan Lukio-painikkeen alta tai kirjoittamalla digikirjan nimen hakukenttään.
 2. Voit ostaa puolen vuoden (6 kk) tai kolmen vuoden (36 kk) lisenssin. Jos ostat 6 kuukauden lisenssin, voit jatkaa sen kestoa 36 kuukauteen lisenssin voimassaoloaikana. Maksat vain silloisen hinnaston mukaisten 6 kk:n ja 36 kk:n lisenssien hintojen erotuksen.
 3. Täytä kenttiin omat tietosi, vaikka maksaja olisikin joku toinen henkilö. Valitse asiakastyypiksi Yksityishenkilö.
 4. Maksa tilauksesi verkkopankki- tai luottokorttimaksulla. Tilaukselle ei tule muita kuluja digikirjan hinnan lisäksi.
 5. Päätettyäsi tilauksen saat sähköpostiisi salasanan, jolla pääset kirjautumaan omaan profiiliisi (tarkista roskapostikansio, jos viesti ei tule heti). 
 6. Löydät ostamasi digikirjat heti Omat tuotteet -näkymästä. 

 

Ryhmään liittyminen koodilla

Digikirjassa voi jakaa muistilappuja ryhmän kesken. Jos opettajasi päättää ottaa jakamismahdollisuuden käyttöön, saat häneltä liittymiskoodin. Huomaa, että liityttyäsi ryhmään tekemäsi digitehtävät ovat opettajasi nähtävillä ja hän voi kommentoida niitä.

Toimi näin, kun saat opettajaltasi koodin:

 1. Kirjaudu sisään Editan verkkokauppaan tunnuksilla, jotka sait ostaessasi digikirjan.
 2. Klikkaa oikeasta yläkulmasta Omat tiedot ja sen jälkeen Syötä koodi
 3. Kirjoita opettajalta saamasi koodi kenttään ja paina Liity ryhmään -painiketta.

Ryhmään liittymisen jälkeen voit jakaa muistilappujasi opettajalle ja muille saman ryhmän jäsenille. Klikkaa muistilapun oikeassa yläkulmassa olevaa nuolipainiketta ja valitse, haluatko jakaa muistilapun koko ryhmälle vai yksittäisille henkilöille.

 

Tehtävien tallentaminen

15.7.2022 jälkeen LOPS 2016 -digikirjojen tehtäviin ei voi enää vastata digikirjassa eikä aiemmin tehtyjen tehtävien vastauksia pääse enää näkemään. Muutos johtuu siirtymisestä uuden digikirja-alustan käyttöön. Vanhan digialustan LOPS 2016 -digikirjat toimivat muutoin normaalisti kuten ennenkin.

Jos olet laatinut tehtävien vastaukset digikirjaan ja tarvitset niitä vielä opinnoissasi, toimi näin:

 1. Selaa digitehtävään, jonka vastauksen haluat tallentaa myöhempää käyttöä varten.

 2. Tallenna näkymä pdf-tiedostoksi painamalla sivun yläpalkissa olevaa tulostin-kuvaketta.

Huomaa, että kukin tehtävä tallennetaan erikseen. Pääset katsomaan tehtäviäsi 15.7.2022 asti.

Voit säätää pdf:n asetuksia (esim. tallennetaanko sivun sisältö pysty- vai vaakanäkymänä) ja nimetä tiedoston haluamallasi tavalla. Pdf:n saa otettua kaikista tehtävistä. Tehtävän toteutustavasta kuitenkin riippuu, kuinka helppolukuinen tiedosto käytännössä on. Ehkäpä sinulle arvokkaimpia säilytettäviä ovat avoimet kirjoitustehtävät, ja niiden pdf-tallenne on yleensä oikein siistiä luettavaa.

 

Digikirjan käyttö eri laitteilla

Voit käyttää digikirjaa millä tahansa laitteella, jossa on yhteys internetiin. Tekemäsi muistiinpanot ja korotukset näkyvät aina, vaikka vaihtaisit käyttämääsi laitetta.

 

Digitehtäväympäristö

Pakollisten kurssien digikirjoista pääset digitehtäväympäristöön, josta löytyvät samat tehtävät kuin printtikirjassa sekä lisätehtäviä, jotka saat käyttöösi vain digikirjan tilaajana. Digitehtäväympäristö on käytössäsi sen lukuvuoden ajan, jonka aikana olet tilannut digikirjan (tai 6 kuukauden lisenssillä maksimissaan lisenssin voimassaoloajan). Tehtävät voi tehdä myös paperille, omalle koneelle tallennettavaan tiedostoon tai muun kurssilla annetun ohjeistuksen mukaisesti.

 

Vinkkejä

 • Vaihda salasana helposti muistettavaksi Omat tiedot -näkymässä..
 • Jos olet laitteen ainoa käyttäjä, tee Omat tuotteet -näkymästä kirjanmerkki ja täppää Muista kirjautuminen, kun kirjaudut sisään seuraavan kerran.

 

Yhteydenotto digikirjan ongelmatapauksissa

Kysymyksiä tai ongelmia digikirjan kanssa? Autamme mielellämme. Ota yhteyttä Opettajapalveluumme:
opettajapalvelu@edita.fi tai +358 20 450 010 (avoinna ma klo 9–16, ti–pe klo 8–16).

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?

0/1 koki tästä olevan apua